Kayıtlar Yorumlar

Güllü kemal öldükten sonra öldükten sonra yenilgiyi kabul eder ve çiftliğe gelir; ancak inatçılığını sürdürür. Ramazanla evlenmemek için her şeyi yapar. Ben ‘atın yerine eşeği bağlamam’ diyerek herkese Ramazanla evleneceğini belirtir. Burada at ile kastettiği kişi Muzaffer’dir. Muzaffer Bey, kadın düşkünü, zorba, zalim bir adamdır. Kocasını terk ederek çiftliğe gelen Gülizar, Muzaffer Bey’in ‘kapatması’dır. Yeğeni Ramazan ve Gülizar, Muzaffer Bey’in Güllü’yü kandırmasından korkarlar. Sonunda bu gerçekleşir.

Güllü, Muzaffer Bey’i etkisine alır ve çiftliğin hanımı olarak sözü geçen konuma gelir. Çiftliği yönetir, İngilizce öğrenerek kültürlenmeye çalışır ve Avrupa’ya seyahate kara verir. Güllü adını da değiştirerek ‘ Serap’ olur. Köylüler Muzaffer Bey’in Güllü ile evlenmesine içerlerler. Yasin Ağa ve Gülizar çiftliği terk eder. Muzaffer Bey kendisi için kötü sözler söyleyen yeğeni Ramazan’ı döver ve çiftlikten kovar. Bu kişilerin işten ayrılması üzerine Çemşir ve Reşit rahat bir şekilde çiftliğe gelir.

Muzaffer Beye bütün köylü özellikle de Habib düşmandır. Bunun sebebi de onun köylü önünde tokat yemesidir. Bunu unutmaz ve intikam almayı ister. Bun da üyesi olduğu parti başa geçince alacaktır. Fakat tam seçim sırasında Muzaffer Bey de Demokrat Partiye geçer. Artık son çareyi onu öldürmekte bulur. Muzaffer Bey öldükten sonra çiftliğin yeni sahibi seraptır. Artık ‘Hanımın Çiftliği’ olmuştur. Serap Hanım avukatı Erdoğan ile evlenmeye kara verir. Erdoğan bir gün tarlaları dolaşır ve Habib’le dalaşır. Habib’in kini daha da alevlenir. Habib köylüleri kışkırtarak çiftliği yakar. Serap Hanım da bebeğinden dolayı affeder ve yaralı olarak kaçar.




Yayınevinden yapılan açıklamada, Türk edebiyatında, insanı, umudu ve aydınlığı en iyi anlatan yazarlardan biri olan ve 2 Haziran 1970′de yaşamını yitiren Orhan Kemal’in 95. doğum yıl dönümünün 15 Eylülde kutlanacağı belirtildi.

Açıklamada, yeni basımları yapılacak Hanımın Çiftliği üçlemesinin ilk kitabı olan ”Vukuat Var”ın, değişen sosyal ilişkilerin insanların yaşamlarını ve bilinçlerini nasıl yönlendirip değiştirdiğini ele alan bir roman olduğu ve toprağını kaybedip yoksullaşan köylülerle gittikçe güçlenen toprak ağaları arasında gerilen ilişkilerin değerlendirildiği, kadın işçilerin de bu ilişki içinde kimliklerini yeniden oluşturmasına tanıklık edildiği kaydedildi.

”Hanımın Çiftliği” adını taşıyan üçlemenin ikinci kitabında ise ağalık sorununun yanı sıra sınıfsal çelişkilerin yetkinlikle anlatıldığı ifade edilen açıklamada, ikinci kitapta paranın değişime uğrattığı hayatların, el değiştiren paranın yarattığı çelişkilerin, insanın en soylu duygularından biri olan aşkın bile soysuzlaşmasının anlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, İkinci kitapta yazarın okuru hiç beklemediği bir sona doğru sürüklediği ve usta yazarın kaleminin insanı yargılamadan önce anlamaya, her şeye rağmen insana inanmaya, güvenmeye çağırdığı ifade edildi.

Üçlemenin son kitabı olan Kaçak’ta, toprak ağalığının yarattığı sorunlar, toprağın el değiştirmesi ve topraksız bırakılan insanların intikam duygularının ele alındığı vurgulanan açıklamada, Orhan Kemal’in her zaman insana, umuda ve aydınlığa inandığı ve bir kez daha en karanlık durumlarda bile insanı yücelten değerleri aradığı kaydedildi.

4 yorum

  1. Adsız Says:
  2. Peki roman böyle ise..ve de dizi aynen bu şekilde derlenecek ise..
    Halide ye ne olacak sonuçta güllü erdoğanla evleniyorsa..ona da mutlaka birşeyler olur..?
    ..?..?..?..?

     
  3. Adsız Says:
  4. kitapta halide diye biri yok

     
  5. Adsız Says:
  6. dizi ile alakasız ve yanlış

     
  7. Adsız Says:
  8. dizi farklı roman farklı habib diye biri yok halide bazıları yok dizide amma sallamıs:)

     

Yorum Gönder

Hanımın Çiftliği - 1990

Hanımın Çiftliği - 1990

Hanımın Çiftliği Tüm Bölümleri

Hanımın Çiftliği Tüm Bölümleri
Hanımın Çiftliği Son Bölümü